Page 43 - Bien Haber2014 - 1 | Bien Seramik
P. 43

RENKLI MEYVE VE SEBzELER VE FAYDALARI

sinde bulunan sebze ve meyveler de kalp                                                        armut, karnabahar, sarımsak, soğan, man-
ve idrar yollarını geliştirirken aynı zamanda                                                  tar, patates gibi beyaz renkli besinleri tü-
yaşlanmayı geciktiriyor. Yabanmersini ve                                                       keterek kalp hastalıkları riskinizi minimuma
kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane                                                       indirmeniz mümkün.
enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti has-                                                      Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi ve-
talıklarına kadar korunma sağlıyor. Ayrıca                                                     ren Riboflavin isimli vitamin. Yoğurt suyu-
bunlarda bulunan ve yoğunlaşmış tanenler                                                       nun dökülmesi ile sağlık açısından faydalı
olarak bilinen maddeler istenmeyen bakte-                                                      olan bu vitamin boşa gidiyor. B2 vitamini
rilerin hücrelere ve organlara yapışmasını                                                     eksikliği, göz ve ağız kenarlarında çatlama-
engelliyor.                                                                                    lar ve yaralara neden oluyor. Yoğurt suyunda
Mavi ve mor renkli besinler etkisini en çok                                                    da bulunan B2 vitamini, vücuttaki protein,
                                                                                               karbonhidrat ve yağlarla etkileşim içine gi-
                                               hafıza üzerinde gösteriyor. Bu renkteki gı-     rerek, onların kullanılmasını kolaylaştırıyor.
                                               dalar pek çok kanser türüne (başta Prostat
                                               Kanseri olmak üzere) yakalanma riskini
                                               azaltıyor. Dolaşım sisteminin korunmasına
                                               ve sağlıklı yaşlanmaya da yardım ediyor.
                                               Erik, siyah üzüm, patlıcan, böğürtlen, incir,
                                               yaban mersini, lahana gibi besinleri yoğun
                                               tüketmeye özen gösterin uyarısında bulunu-
                                               yor uzmanlar.

                                               beyaz besinler
                                               Beyaz renkli besinler LDL kolesterolü düşü-
                                               rüp, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Muz,

                                                                                               sarı besinler
                                                                                               ABD de yapılan bir araştırma, yumurta sa-
                                                                                               rısındaki lutein ve zeaksantinin gözlerde
                                                                                               ortaya çıkan yaşla ilgili dejenerasyon ve
                                                                                               katarakta karşı koruyucu etki gösterdiğini
                                                                                               ortaya koydu.
                                                                                               Yumurtanın faydaları konusunda birçok
                                                                                               araştırma yapıldığı, yumurtanın anne kar-
                                                                                               nındaki bebekten, 60 yaşındaki yaşlılara
                                                                                               kadar herkes açısından faydalı bir gıda ol-
                                                                                               duğu belirtildi.

                                                                                               Bien Dergi 41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48