Page 43 - Bien Haber2014 - 1 | Bien Seramik
P. 43
RENKLI MEYVE VE SEBzELER VE FAYDALARI
sinde bulunan sebze ve meyveler de kalp armut, karnabahar, sarımsak, soğan, man-
ve idrar yollarını geliştirirken aynı zamanda tar, patates gibi beyaz renkli besinleri tü-
yaşlanmayı geciktiriyor. Yabanmersini ve keterek kalp hastalıkları riskinizi minimuma
kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane indirmeniz mümkün.
enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti has- Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi ve-
talıklarına kadar korunma sağlıyor. Ayrıca ren Riboflavin isimli vitamin. Yoğurt suyu-
bunlarda bulunan ve yoğunlaşmış tanenler nun dökülmesi ile sağlık açısından faydalı
olarak bilinen maddeler istenmeyen bakte- olan bu vitamin boşa gidiyor. B2 vitamini
rilerin hücrelere ve organlara yapışmasını eksikliği, göz ve ağız kenarlarında çatlama-
engelliyor. lar ve yaralara neden oluyor. Yoğurt suyunda
Mavi ve mor renkli besinler etkisini en çok da bulunan B2 vitamini, vücuttaki protein,
karbonhidrat ve yağlarla etkileşim içine gi-
hafıza üzerinde gösteriyor. Bu renkteki gı- rerek, onların kullanılmasını kolaylaştırıyor.
dalar pek çok kanser türüne (başta Prostat
Kanseri olmak üzere) yakalanma riskini
azaltıyor. Dolaşım sisteminin korunmasına
ve sağlıklı yaşlanmaya da yardım ediyor.
Erik, siyah üzüm, patlıcan, böğürtlen, incir,
yaban mersini, lahana gibi besinleri yoğun
tüketmeye özen gösterin uyarısında bulunu-
yor uzmanlar.
beyaz besinler
Beyaz renkli besinler LDL kolesterolü düşü-
rüp, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Muz,
sarı besinler
ABD de yapılan bir araştırma, yumurta sa-
rısındaki lutein ve zeaksantinin gözlerde
ortaya çıkan yaşla ilgili dejenerasyon ve
katarakta karşı koruyucu etki gösterdiğini
ortaya koydu.
Yumurtanın faydaları konusunda birçok
araştırma yapıldığı, yumurtanın anne kar-
nındaki bebekten, 60 yaşındaki yaşlılara
kadar herkes açısından faydalı bir gıda ol-
duğu belirtildi.
Bien Dergi 41