Page 42 - Bien Haber2015 - 1 | Bien Seramik
P. 42
BİEN DERGİ: DOKTORUNUZ
KIŞ AYLARINDA BESLENME
Kış mevsimini bütün soğukluğuyla hissettiğimiz şu
günlerde yeterli ve dengeli beslenmenin
sağlanması sağlığımızın korunması açısından
önem taşıyor.
Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler oluyor,
genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artıyor. Kış aylarında kapalı ortamlarda
daha fazla vakit geçirilirken fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma oluyor. Fiziksel
aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman ge-
çirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenme-
yen yönde değişiklikler olabiliyor. Genellikle yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan
kilo kontrolü, kış aylarında yerini ihmalkârlığa bırakıyor. Birçok insan, kalın giysiler
içerisinde kilolarını daha rahat saklayabileceklerini düşünerek, sağlıklı beslenme alış-
kanlıklarından uzaklaşıyorlar.
sında gerekse de sıvı alımına katkı sağla-
ması açısından taze sıkılmış meyve suları-
nın tüketilmesi de önemli. Meyve sularının
tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen
sonra tüketilmesidir. Çünkü meyve suyunun
bekletilmesi C vitamininin azalmasına ne-
den oluyor.
4. E vitamini de bağışıklık sisteminin güç-
lendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve
diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini
arttırmakta, A vitamininin okside olmasını
da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynak-
ları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ce-
viz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin
yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir.
Sağlıklı beslenme önerileri alınmasını sağlamak için sebze ve meyve 5. Kış aylarında mahrum kalınan güneş
1. Yaşamın her döneminde yeterli ve denge- çeşitlerinden yararlanılması gerekiyor. Sa- ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin
li beslenme sağlığın korunması için esastır. vunma sistemini güçlendirici özelliği olan karşılanamamasına neden oluyor. Kemik ve
Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminler- diş sağlığı açısından önemli olan D vitami-
çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde den zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, ni, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen
yeterli miktarlarda alınmalıdır. karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı bir vitamin ve besinlerde pek fazla bulun-
sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, muyor. D vitamininin yanı sıra balık, beyin
2. İmkânlar dâhilinde her gün mevsiminde mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu
bol meyve ve sebze tüketilmesi öneriliyor. tüketimi önemli. doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum,
Kış aylarında vücut direncini artırmak ve fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vi-
vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral 3. Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanma- tamini için de iyi bir kaynak. Bu nedenle kış
aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3
kez yenilmesi öneriliyor.
6. Kış aylarındaki beslenme alışkanlıkları-
nın başında, daha yağlı yiyecekleri tüket-
meye eğilim vardır. Yağ tüketimine özellikle
dikkat edilmeli, katı margarin ve tereyağın-
040 Bien Dergi