Page 43 - Bien Haber2015 - 1 | Bien Seramik
P. 43

KIŞ AYLARINDA BESLENME

dan kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzak-   enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü
laşılmalıdır.                                 tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi,
                                              hareketsizlik nedeniyle artan sindirim prob-
7. Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün   lemlerinin önlenmesinde posa içeriği yük-
sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf     sek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada
şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ek-  2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapıl-
mek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürün-     ması önemli.
lerinin tüketilmesine özen gösterilmesi,
                                              8. Kış aylarında özellikle çocukların sevdi-
                                              ği sebzeler azdır. Çocuklara pırasa, kereviz,
                                              ıspanak gibi kış sebzelerini yedirmek birçok
                                              anne için problemdir. Bu nedenle ısrar et-
                                              mek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde
                                              sunmak belki de daha faydalı olacaktır.
                                              Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocu-
                                              ğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda
                                              karıştırarak ve içine bir miktar da ceviz ek-
                                              leyerek sunmak iyi bir yöntemdir. Aynı şekil-
                                              de ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara,
                                              ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, po-
                                              ğaça ya da krep yapılmalı ve çocukların bu
                                              besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır.
                                              Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol
                                              sıvı alımı gerekiyor. Yeterli sıvı alımı vücutta
                                              oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılma-
                                              sında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalış-
                                              masında, metabolizma dengesinin sağlan-
                                              masında ve vücutta pek çok biyokimyasal
                                              reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece
                                              önemli rol oynar. Bu nedenle, her gün en az
                                              2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli,
                                              sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, ada-
                                              çayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler
                                              tercih edilmelidir.

                                              Bien Dergi 041
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48