Page 43 - Bien Haber2015 - 1 | Bien Seramik
P. 43
KIŞ AYLARINDA BESLENME
dan kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzak- enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü
laşılmalıdır. tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi,
hareketsizlik nedeniyle artan sindirim prob-
7. Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün lemlerinin önlenmesinde posa içeriği yük-
sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf sek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada
şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ek- 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapıl-
mek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürün- ması önemli.
lerinin tüketilmesine özen gösterilmesi,
8. Kış aylarında özellikle çocukların sevdi-
ği sebzeler azdır. Çocuklara pırasa, kereviz,
ıspanak gibi kış sebzelerini yedirmek birçok
anne için problemdir. Bu nedenle ısrar et-
mek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde
sunmak belki de daha faydalı olacaktır.
Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocu-
ğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda
karıştırarak ve içine bir miktar da ceviz ek-
leyerek sunmak iyi bir yöntemdir. Aynı şekil-
de ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara,
ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, po-
ğaça ya da krep yapılmalı ve çocukların bu
besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol
sıvı alımı gerekiyor. Yeterli sıvı alımı vücutta
oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılma-
sında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalış-
masında, metabolizma dengesinin sağlan-
masında ve vücutta pek çok biyokimyasal
reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece
önemli rol oynar. Bu nedenle, her gün en az
2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli,
sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, ada-
çayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler
tercih edilmelidir.
Bien Dergi 041